Tom is de 5e generatie steenhouwer en daar zijn we trots op. Al in 1868 begon betovergrootvader Adrianus met steenhouwen. Het hele verhaal van 1868 is ter ere van ons 150 jarig jubileum in een filmpje verwerkt.  
Klik hier voor het filmpje.

Steenhouwerij Lamers vierde in 2018 een bijzonder jubileum. In 1868 (152 jaar geleden) begon de betovergrootvader van Tom Lamers, eigenaar van de steenhouwerij, als steenhouwer in Amsterdam. Hij gaf het vak over van vader op zoon en dat gebeurde vervolgens 5 generaties lang in steenhouwerijen door heel het land, maar met name in het Oosten. Amsterdam – Zutphen – Hengelo – Almelo – Winterswijk en nu in Deventer. In Almelo bestaat vandaag de dag nog een bedrijf met de naam Lamers Natuursteen, officieel opgericht door Tom’s over-grootopa maar sinds jaar en dag al in handen van een andere eigenaar.

Tom heeft het vak in Duitsland geleerd en mag zich daarmee een gediplomeerd allround steenhouwer noemen. Een Nederlandse bouw-opleiding en buitenlandse internaat-opleiding op een heuse Steinmetz-schüle met militaire precisie lag aan de grondslag van zijn huidige kennis en kunde. Hij haalde als één van de weinigen in zijn klas de eindstreep en is inmiddels bijna 30 jaar werkzaam in de natuursteen. Zijn vakkennis over het ambachtelijke steenhouwen geven hem een streepje voor in de natuursteenwereld, aangezien er veel kennis verloren is gegaan bij gebrek aan gedegen opleidingen en kennis in Nederland. Wij durven met een gerust hart te stellen dat in onze steenhouwerij alle kennis en kunde die van oudsher bij ‘steenhouwen‘ hoort aanwezig is. Bij Steenhouwerij Lamers geen CNC of voor gezaagde projecten, maar louter handwerk.

Geen kant en klare import

In de natuursteenwereld wordt er vandaag de dag veelvuldig kant-en-klaar geïmporteerd uit lage lonen landen, met name op gebied van grafwerk. 95 % van alle graf- en urn-monumenten komen kant – en – klaar uit Azië of China. Hiermee is sinds die hype in de jaren 80 begon, enorm veel kennis van het ambacht steenhouwen verloren gegaan. Zet daar de crisis overheen en het échte vak is op sterven na dood.

Wij vervaardigen vrijwel alles nog zelf.  Zowel graf- en zeker het bouwwerk wordt in eigen land en door eigen hand gemaakt. Hiermee worden misstanden in het buitenland voorkomen, wordt het maken van natuursteen producten verduurzaamt en blijft het echte ambacht bestaan. Er zijn ook andere voordelen, want bij het produceren van de grafmonumenten mogen de families zelf de vormen optekenen, aanwezig zijn bij productie en zelfs een handje helpen indien mogelijk.  Toch werkt de steenhouwerij tegen concurrerende prijzen in vergelijking met bedrijven die wél kant-en-klaar importeren.

Het ambachtelijke bedrijf is inmiddels landelijk werkzaam en scoort hoge ogen met hun grafwerk en restauratieprojecten door heel Nederland. Ook kennen we de zogenaamd ‘tweede-kans-stenen’, waarbij families grafmonumenten die op de lijst staan voor ruiming doneren aan de steenhouwerij. Vervolgens worden ze tegen een minimale vergoeding ter beschikking gesteld aan minderbedeelde families.

Vader Henk, de 4e generatie steenhouwer van de familie is ook werkzaam binnen het bedrijf.  Ook hij genoot dezelfde opleiding in Duitsland. Onze leerling Peter geniet een interne opleiding tot allround steenhouwer. Tom’s vrouw Irma regelt het reilen en zeilen van de steenhouwerij. Ook helpt zij mensen met een gedenkmonument uit te zoeken en te ontwerpen.

Betovergrootvader Adrianus Habraken in het midden

Betovergrootvader Adrianus Habraken in het midden, overgrootvader Henk links, foto omstreeks 1900. Pas in mei 2018 kwamen we er na jaren achter dat de door hem gemaakte communiebank nog steeds bestaat. Deze is namelijk te vinden in de RK Kerk te Tilligte. Onderstaand dezelfde foto/positie, maar dan met onze eigen steenhouwer Tom.

Tom Lamers in 2018 in dezelfde kerk