Natuursteen Restauratie

Natuursteen restauratie vraagt een grote deskundigheid. Niet alleen dient er een gedegen bouwkennis aanwezig te zijn, maar ook kennis van monumentale verplichtingen, werkwijzen, gebruik van monulit en de samenstelling daarvan, lijmen en kitten,  do’s en dont’ s op het gebied van restauratie. Natuursteenwerk en de restauratie of vervanging daarvan maakt of breekt een monumentaal pand. Laat u zich goed informeren en ga niet met elk bedrijf in zee dat dergelijke handelingen aanbied zonder dat zij enige voorkennis of erkende opleidingen hebben gevolgd.

Na het volgen van een 4 jarige bouwopleiding en daarna een 3 jarige internaat- en praktijk gebonden steenhouwersopleiding in Duitsland daarbij op geteld 30 jaar ervaring in de natuursteen-restauratie weet gecertificeerd allround steenhouwer Tom Lamers precies hoe hij te werk moet gaan bij restauraties van monumentale panden, kerken en andere gebouwen. Het steenhouwen zit hem ook letterlijk in het bloed, aangezien hij de 5e generatie steenhouwer in zijn familie is. Zijn familie, onder andere eigenaren van het restauratiebedrijf Corbeel Natuursteen waaruit door een onfortuinlijke breuk Slotboom Steenhouwers ontstond heeft vele grote werken ten uitvoer gebracht.

Onder andere de restauraties van de Eusebius in Arnhem, Sint Jan Kathedraal in Den Bosch, Droogdok Jank Blanken en het oude stadhuis van Maastricht.

Het oude stadhuis van Maastricht

Niet alleen beheerst Tom Lamers kennis over materialen, gereedschappen en mortels, maar ook heeft hij bouwkundig inzicht en weet van aanpakken. Door onze contacten in de natuursteenwereld, met onder andere groeves (Zandsteen/Kalksteen/Tufsteen/Belgisch Hardsteen), mortel-specialisten en ons personeel beheersen tevens alle voorkomende bewerkingen die in de natuursteen en met name de restauratie-tak voorkomen. In onze werkplaats worden pinakels, stoeppalen, profielen en bewerkingen zoals bijvoorbeeld frijnwerk nog handmatig vervaardigd. Een CNC machine is bij ons vloeken in de kerk.

Uit ervaring weten we inmiddels ook dat wij prijstechnisch zéér interessant zijn voor opdrachtgevers, simpelweg omdat we kleinschalig zijn en de kosten laag kunnen houden. Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Restauratoren.

Onderhevig aan restauratie

In historische landhuizen, villa’s, kerkgebouwen, kastelen, grachtenpanden, openbare kunstwerken, stationsgebouwen, postkantoren, watertorens en ga zo maar door, is veelal gebruik gemaakt van natuursteen. Soms zijn panden in hun geheel opgetrokken van natuursteen, daarnaast in combinatie met bijvoorbeeld traditioneel metselwerk werd veelvuldig toegepast.

Door de tand des tijds en invloeden van buitenaf (zoals het milieu, weersinvloeden, slecht onderhoud) komt het met regelmaat voor dat natuursteen onderdelen aan restauratie onderhevig zijn. Uiteraard proberen wij altijd de originele natuursteen zodanig te herstellen door middel van inschietwerk en reparatiewerk met restauratiemortel. Soms is er geen andere optie dan het werk of een onderdeel ervan te vernieuwen. Hierbij komen dan veelal middeleeuwse technieken om de hoek kijken, waarvoor wij onze hand niet omdraaien. In ons restauratiewerk respecteren wij de hand van de oude meesters van weleer. Wij zullen met respect het werk van deze ambachtslieden de restauratie c.q. vernieuwing aan een werkstuk uitvoeren. Dit alles met de achterliggende gedachte dat het geheel er weer enkele eeuwen tegenaan kunnen.

EEN KLEINE GREEP UIT ONZE PROJECTEN

Paleis het Loo – Schouwburg Utrecht – Onderhoud en restauratie Lebuinus kerk Deventer – Kasteel Windesheim – Stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen – Houtmarktschool Deventer – Noorderkerk Apeldoorn – Huize Onstein – Sallandsche Bank Deventer – Diverse stoeppalen oude binnensteden door heel het land incl. eilanden- Erve IJzerman- Huize Mataram – Landgoed Verwolde – Diverse publieke kunstwerken door heel het land – Bergkerk Deventer – Hotel Amsteldijk A’dam – Polmanshuis Utrecht – Landgoed Leusveld – 16e eeuwse dakkapellen Margaretha complex Kampen – St. Janskerk Zutphen – Drostenhuis Zwolle – Kasteel Hackfort – Stichting oude Begraafplaatsen -Halsgevel Prinshendrikkade A’dam – Landgoed de Boekhorst – Wezeveld Twello – Kasteel Weldam – Landgoed de Voorst – Landgoed Vogelenzang – Divers restauratiewerk of leveringen aan molenmakers – Div restauratiewerk aan monumentale begraafplaatsen door heel het land – Schotse kerk Rotterdam – Iordenshof Deventer
« van 5 »