Algemene vragen

  1. Hoe werkt het uitzoeken van een graf- of urnmonument

Wij kunnen ons voorstellen dat u het als nabestaande lastig vindt een passend monument te vinden. Er zijn mensen die precies voor ogen hebben wat het zal moeten worden, maar er zijn ook mensen die geen flauw idee hebben, en een klein duwtje in de goede richting nodig hebben. Wij gaan met u aan tafel om een passend monument uit te schetsen, aan de hand van uw ideeën, of aan de hand van uw verhaal over uw verloren dierbare. Wanneer je de mens achter de overledene wat beter kent, is het niet zo moeilijk om hier op in te spelen om een persoonlijk en passend monument te maken.  Misschien ziet u wel een voorbeeld in onze showroom, of in onze uitgebreide foto map waarin onze tot dusver vervaardigde monumenten staan. U houdt de controle, en desnoods tekenen wij verschillende schetsen. Geen moeilijk gedoe met computers, geen nare, of confronterende sfeer in een kille ruimte, nee, een prettige, warme en huiselijk ingerichte showroom alwaar u zich onder het genot van een kop koffie of thee kunt laten informeren. Wanneer er een eerste keuze is gemaakt kunnen wij u vrijwel altijd direct (of binnen 2 dagen) voorzien van een complete prijs.

2. Ben ik verplicht tot koop aan het eind van het gesprek?

Nee. Sterker nog, als u zich er beter bij voelt om er een nachtje (of meer) over te slapen, bent u natuurlijk vrij om het voorstel mee naar huis te nemen. Bij een grafmonument is het van belang dat u 200% overtuigd bent van uw keuze. Het is tenslotte geen gebruiksartikel, welke u makkelijk vervangt. Wij willen dat u nog jaren met een goed gevoel naar de begraafplaats gaat, om uw dierbare op passende wijze te herdenken. Wanneer u uw keuze definitief heeft gemaakt, ontvangt u van ons een orderbevestiging per e-mail of of post. Na tekenen is uw bestelling officieel en wordt het hele proces in gang gezet.

3. Wat is het verschil tussen jullie en andere steenhouwers, of handelaren?

Wij werken graag op een persoonlijke wijze met onze klanten samen. Het is uw keuze, uw dierbare, uw laatste gift die u kunt doen aan uw dierbare overledene. Deze moet goed zijn, en u moet met een goed gevoel onze showroom uitstappen. Ons bedrijf is laagdrempelig, vriendelijk en transparant. U wordt altijd geholpen door dezelfde persoon, van het begin traject tot het einde. Wij maken ons grafwerk het liefst zelf, uitsluitend met de beste kwaliteit natuursteen. Dit houdt meestal  in dat het materiaal ruw gezaagd bij ons binnen komt, en wij deze verder bewerken. Eén van de voordelen hiervan is dat onze grafwerken veel duurzamer zijn dan die van steenhouwers die kant en klaar werk verkopen.  Het afwerken van het grafwerk is door eigen handen gedaan, en absoluut vrij van kinderarbeid of barre werkomstandigheden in Aziatische landen.  Tevens bent u bij ons in tegenstelling tot bij een kant-en-klaar verkoop zeker van het feit dat alles precies zo wordt zoals u zelf hebt opgetekend. Bij het bestellen van kant en klaar werk, bent u afhankelijk van diverse factoren. Begrijpt de verkoper wat u bedoeld? Begrijpt de importeur wat de verkoper bedoeld? En begrijpt de steenhouwer in Azië wat de importeur bedoeld? Bij ons wordt alles onder 1 dak geregeld en bent u op een bepaald punt in het proces zelfs nodig om zelf de vormen af te komen tekenen. Bestelt u toch ‘kant en klaar-werk’, dan geven wij u de absolute garantie dat wij zaken doen met een  importeur die met kinderarbeidsvrije fabrieken samenwerkt. Tevens ontvangt u indien gewenst een complete foto reportage over het maak-proces en bent u (evt. met familie) ten alle tijden welkom om even binnen te springen om het werk te bekijken. Wij hebben tot dusver al diverse families gehad die meerdere keren langs komen om het gehele proces van nabij te volgen. Voor ons is een grafmonument of urn geen voorwerp, het gaat ons om het gevoel van de nabestaanden en het in ere houden van de overledene. Onze klanten noemen onze aanpak zeer persoonlijk, laagdrempelig en hebben de mogelijkheid tot komen kijken tijdens het maakproces als zeer prettig en zelfs helend ervaren. Zeker gezinnen met jonge kinderen maken dankbaar gebruik van deze extra (en gratis) service.

4. Mag ik met jullie offerte naar een concullega?

Dat mag u zeker, want daarin staat u absoluut vrij. Wel is het van belang eventuele uitdrukkelijke wensen en handmatige aanpassingen ook te vermelden bij diegene waar u een tweede prijs opvraagt. Vraagt u zich ook af, of zij u het servicepakket kunnen bieden wat wij u hebben aangeboden.  Krijgt u dezelfde  kwaliteit steen (hierin zitten echt grote verschillen!), waar het gemaakt wordt, is dat in eigen werkplaats of in het buitenland, of u volledige garantie krijgt op de letters en eventuele verzakkingen en of er de mogelijkheid bestaat om samen met hen de gehele steen op te bouwen.  Bij het aanschaffen van een graf of urn monument gaat het niet alleen om het materiaal of de vormen, maar ook om vertrouwen, garanties en het bezit van kennis over de steen en het verwerken daarvan.

5. U bent vast duurder dan een willekeurig ander natuursteenbedrijf.

Nee. Door onze kleinschaligheid kunnen wij zelfs met bijzonder maatwerk concurreren met bedrijven die hun grafmonumenten kant-en klaar verkopen. Wij beheersen alle voorkomende werkzaamheden zelf, besteden niets uit aan anderen, ons pand is niet met goud bekleed en hebben maar 1 man personeel. Dit betekent dat onze kosten laag zijn, ook dit voelt u in uw eigen portemonnee.

6. Ik ontving van uw concullega een goedkopere prijs, kunt u hier nog iets mee.

Wij hanteren eerlijke prijzen en gaan niet mee in de prijzenslag die momenteel op gebied van grafwerk heerst. Daarbij zijn de meeste van onze monumenten in onze werkplaats in Deventer gemaakt. Er zijn nog weinig bedrijven welke deze vaardigheden compleet beheersen. Het is vrijwel onmogelijk een goedkopere prijs te ontvangen voor in eigen werkplaats geproduceerde grafwerken.  Gaat u akkoord met hetzelfde model in een geïmporteerd en kant-en-klaar product welke geen aanpassingen behoeft, dan kunnen we nog eens om tafel.  Wij vragen u  echter wel vriendelijk appels met appels te vergelijken.

7. Waarom versturen jullie geen brochures of folders?

Wij zijn van mening dat het uitzoeken van een grafmonument een stuk persoonlijker kan en moet zijn. Wij achten het behoorlijk storend dat u direct ná de uitvaart al bezoek krijgt van een vertegenwoordiger of een stapel brochures bedrijven uit heel Nederland op de stoep krijgt. Alles moet maar snel, en alles gaat om geld. Ons inzien moet u rustig de tijd krijgen om uw keuze te maken, zonder hiertoe in een emotionele staat gedwongen te worden door wie dan ook. Onze aanpak heeft succes, want de mensen die komen zeggen dit te hebben gedaan omdat ze juist van ons geen reclame hebben ontvangen.

Plaatsen van grafmonumenten

  1. Hoe snel kan een grafmonument (terug) geplaatst worden?

Bij het (terug) plaatsen van grafmonumenten is het van groot belang dat er rekening wordt gehouden met diverse factoren. Na een uitvaart gebeurt er van alles in de grond. Dit heeft tijd nodig, vooral om te voorkomen dat het grafwerk na korte tijd al begint te verzakken.  Het is daarom ook absoluut aan te raden minstens 10-12 weken te wachten tot ná de uitvaart. Hierin speelt het weer uiteraard ook een rol. Bij regenachtig weer is de grond eerder geneigd te zakken dan bij warmte, of juist vorst. Sommige begraafplaatsen zijn nat en drassig, terwijl anderen juist een stabiele grond hebben.  De kennis over de grond van begraafplaatsen in de omgeving is bij ons bekend. Wij plaatsen in géén geval grafwerk voor de genoemde 10-12 weken, ook niet als u zelf haast heeft, om de simpele reden dat dit niet bijdraagt aan de kwaliteit van het geheel. Bij het plaatsen van een 2e opschrift, en dus het herplaatsen van de steen, wachten wij ook minstens 8 weken. Andere steenhouwers en/of verkopers handelen wellicht anders. Wij gaan echter voor kwaliteit en zekerheid.

2. Verzakt het monument helemaal niet meer na de geadviseerde wachttijd?

Er bestaat nog steeds een kans dat grafmonumenten alsnog verzakken. U moet zich indenken dat de grond eronder in beweging blijft door allerlei processen. Dit kan de vlakke grond aantasten, zelfs wanneer er gebruik wordt gemaakt van een betonfundering. Is dit het geval? Geen paniek, even een belletje naar ons en wij leggen hem zonder verdere kosten vrijwel diezelfde week nog recht.